Beschik jij over deze belangrijke loopbaanvaardigheid?

Wie zich een beetje verdiept in werkplezier en inzetbaarheid, kan er niet om heen. Je zult je vaardigheden op pijl moeten houden. En dan is het ook nog eens zo, dat niet iedere vaardigheid in de toekomst nuttig is. Toch? Dat vraagt om duidelijkheid. Waar doe je goed aan als je je wil ontwikkelen? En wat is de belangrijkste vaardigheid? Kortom; Hoe blijf je inzetbaar en welke loopbaanvaardigheid valt onder future skills?

Vaardigheden van de toekomst

De vaardigheden van de toekomst, dat wil zeggen, vaardigheden die toekomstbestendig zijn, kan je eigenlijk in 3 categorieen verdelen:

  • sociale vaardigheden
  • digitale vaardigheden
  • technische vaardigheden

Uit onderzoek is gebleken dat de gevraagde vaardigheden in 2035 helemaal niet zo anders zijn dan nu. Wat er nu gevraagd wordt (of wat we kunnen), lijkt dus sterk op datgene wat er straks nodig is. Lekker makkelijk, zou je dan bijna denken.

Maar zo werkt het natuurlijk niet.

Er wordt in de toekomst namelijk nog méér een beroep op gedaan. Dat betekent dat je het zult moeten blijven ontwikkelen. Je bent er dus niet als je het al wel een beetje beheerst. In de toekomst doe je nog meer een beroep op je leervermogen, sociale, creatieve en communicatieve vaardigheden. Dit moet je echt goed beheersen om je in de steeds verandere wereld staande te houden en deze vaardigheden zul je in heel veel functies nodig hebben. Wil je je ontwikkelen? Ben je op zoek naar een nuttige cursus? Dan is iets in die richting altijd goed.

Hoe zit het dan met digitale en technische vaardigheden?

Voor beide type vaardigheden geldt; je zult het vermogen moeten ontwikkelen om met nieuwe technologieen te kunnen werken. In de werkvelden waarin dit vereist is, verandert het werk nog sneller. Iets wat je 5 jaar geleden hebt geleerd, is vermoedelijk nu al een verouderde techniek. Dat betekent allereerst dat je op de hoogte moet blijven van de ontwikkelingen in je vakgebied, en dat je je dus steeds zult moeten bekwamen.

Bestaat je werk nu niet uit een variantie van digitale handelingen? Dan is dat over een paar jaar vast en zeker wel het geval.

  • Vraag jezelf eens af wat er in jouw werk gedigitaliseerd of geautomatiseerd kan worden?
  • Wat zie je bij concurrerende bedrijven gebeuren?
  • In welk land lopen ze voorop in jouw vakgebied? En wat zie je daar voor ontwikkelingen?

Digitalisering en automatisering betekent vaak ook dat het werk makkelijker wordt, sneller gaat en dat er minder mankracht voor nodig is. Dat kan dus banen kosten. Wie verzekerd zijn van een baan? Dat zijn die personen die zich steeds hebben bijgeschoold. Die zich hebben ontwikkeld en klaar voor de toekomst zijn.

Kortom; Een leven lang leren (LLO) geldt voor iedere werkende.

Wat is de belangrijkste loopbaanvaardigheid?

Daar beschik je misschien al wel een beetje over. Je bent namelijk op deze blog uitgekomen en hebt mijn website misschien bekeken. In dat geval kan je best stellen dat je het in je hebt, want de belangrijkste loopbaanvaardigheid is zelfaandacht. Doordat je tijd en aandacht besteed aan je eigen ontwikkeling, het vergroten van je werkplezier, je motivatie op pijl houdt en inzetbaarheid blijft toetsen, ben je klaar voor de toekomst. Want daar begint het natuurlijk mee. Om die zelfaandacht om te zetten in actie en resultaat, starten mensen met een coachtraject. Door stil te staan bij belangrijke werkthema’s en een stip aan de horizon te definieren, zijn ze in staat om blijvend richting te geven aan hun loopbaan en ontwikkeling. Daarmee werken ze aan hun inzetbaarheid.

Werken aan je inzetbaarheid

Werken aan je inzetbaarheid is iets wat de meeste mensen onbewust ook al doen. Je bouwt relevante werkervaring op. Je kennis en je vaardigheden ontwikkelen zich mee met je vakgebied. Maar soms voelt dat niet zo. En soms is dat ook niet zo.

Wie werk heeft wat op termijn geautomatiseerd kan worden, zal daar in de loop van de tijd iets van gaan merken. Dat kan je ook in je voordeel benutten, natuurlijk. Maar als de toekomst van jouw baan er voor jou niet zo aantrekkelijk uit ziet, dan is het tijd om (tijdig!) in actie te komen.

Je kan bijvoorbeeld in actie komen door een een loopbaan APK te doorlopen. Dat is een traject waarin je stil staat bij vragen als ‘wie ben ik, wat kan ik en wat wik ik?’. Zo’n traject betekent niet dat je op zoek moet naar ander werk. Dat kan natuurlijk wel de uitkomst zijn. Zeker als blijkt dat je ander werk leuker vindt. Echter, de meeste mensen die zo’n loopbaan APK doorlopen, worden zich bewuster van hun talenten, vaardigheden en motivatie en dat helpt hen om in hun huidige baan betere keuzes te maken. En daarmee ook betere keuzes te maken voor hun ‘loopbaan toekomst’.

 

Het online coachprogramma Koers bepalen is zo’n loopbaan APK.

Manon Erich, noloc loopbaancoach zoetermeer

Vrijblijvend kennismaken?

Wil je afstemmen of je vraag of situatie past bij het programma Koers bepalen? Plan dan zelf een kennismakingsgesprek in of laat via mijn website een bericht achter, dan neem ik contact met je op.

Ik ga graag met je in gesprek om te onderzoeken wat jij nodig hebt om antwoorden te vinden op je loopbaanvraag of je werksituatie te verbeteren.

– Manon Erich

Maak werk van je loopbaan

In dit gratis eBook vind je informatie en tips om talent, vaardigheden en drijfveren in kaart te brengen. Je lees over de beste keuzestrategie, krijgt inzicht in stress, perfectionisme en motivatie. Het eBook bestaat uit 15 opdrachten en een actieplan om je inzichten om te zetten in resultaat. Reflectievragen helpen je om door te pakken. Ben je op zoek naar meer werkplezier, balans of voldoening? Dit eBook helpt je daar bij.

Anderen beschrijven dit eBook als leerzaam, praktisch, stimulerend en inzichtgevend.

 

Je ontvangt het eBook binnen enkele minuten in je mailbox!