Loopbaanadvies en coaching door Noloc gecertificeerd loopbaancoach Manon Erich, werkzaam in Zoetermeer en online

INSPIRATIE

Boekentips

Tijdens coachtrajecten raad ik met enige regelmaat boeken aan die passen bij iemands’ persoonlijke coachvraag of ontwikkelvraag. De boeken die ik vaak aan cliënten aanbeveel, heb ik op deze pagina verzameld.

Aanbevolen boeken

De kracht van familieopstellingen

Vincent van der Burg

In ‘De kracht van familieopstellingen’ vertelt Vincent van der Burg over de diepgaande invloed van familiedynamieken op ons leven en welzijn. Hij introduceert familieopstellingen als een krachtige methode om verborgen patronen en blokkades binnen familiesystemen bloot te leggen en te helen. Het boek biedt inzichten, praktische oefeningen en casestudy’s om je te begeleiden bij het begrijpen en oplossen van familiegerelateerde problemen. Ik vind dit zelf één van de meest heldere en toegankelijke boeken over opstellingen. Het is niet zweverig of vaag en zeer geschikt voor iemand die nog vrijwel geen kennis heeft van familiesystemen. 

Giftig gedoe op de werkplek

Caroline Koetsenruijter & Hans van der loo

Ongewenst, grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer? Dit boek beschrijft de vele vormen van toxiciteit die kunnen gedijen in professionele omgevingen, van giftige collega’s tot destructieve bedrijfsculturen. Caroline Koetsenruijter en Hans van der Loo belichten de schadelijke effecten van deze toxiciteit op individuen, teams en organisaties, en bieden praktische inzichten en strategieën om deze uitdagingen aan te pakken. Door voorbeelden, onderzoek en concrete adviezen te combineren, helpt het boek lezers om giftige dynamieken te herkennen, te begrijpen en effectief tegen te gaan, waardoor het mogelijk wordt om een gezondere en productievere werkomgeving te laten ontstaan.

Patronen doorbreken

Hannie van Genderen, Gitta jacob en Laura Seebauer

In dit boek wordt helder beschreven hoe we vastgeroeste patronen en gedragingen kunnen doorbreken door middel van schematherapie. De schrijfster legt verschillende schema’s uit, zoals het ‘verlatings- en onthechtingsschema’, en biedt concrete strategieën om destructieve patronen te herkennen en te veranderen. Het betreft eeen aanpak die gebaseerd is op wetenschappelijk onderzoek waar de schrijfster een praktische vertaalslag van heeft gemaakt. Dat maakt de materie toegankelijk en toepasbaar. De schrijfster moedigt de lezer aan om zichzelf beter te begrijpen en aan zelfontwikkeling te werken.

De edele kunst van not giving a fuck

Mark Manson

De Edele Kunst van Not Giving a Fuck” van Mark Manson draagt bij aan persoonlijke groei door het loslaten van onbelangrijke zorgen en het focussen op wat er werkelijk toe doet. De schrijver pleit voor het identificeren van je waarden om vervolgens je tijd en energie te besteden aan dingen die daarmee in lijn liggen. Hij benadruk en geeft advies en tips om je  minder druk te maken om oordelen en verwachtingen van anderen. Hij spoort aan tot eerlijkheid, verantwoordelijkheid en het omarmen van ongemak, met een humoristische en directe aanpak. Het boek biedt praktische inzichten voor een authentiek en vervullend leven.

Nooit meer te druk

Tony Crabbe

Druk, druk druk….. Iedereen heeft het druk. In dit boek verkent Tony Crabbe de ‘obsessie’ die we hebben met druk zijn en biedt strategieën om deze obessie te lijf te gaan. Hij beschrijft hoe de digitale wereld en constante connectiviteit onze aandacht opslokken en stress veroorzaken. De schrijver is een groot pleitbezorger voor een verschuiving van tijdmanagement naar aandachtsmanagement, waarbij de focus ligt op het stellen van de juiste prioriteiten en het creeëren van momenten van diepe concentratie. Door zijn nieuwe definitie van productiviteit en het bewerkstelligen van rust en reflectie, helpt de schrijver jou om een gebalanceerd en bevredigend leven te leiden.

Systemisch adviseren

Siebke Kaat & Anton de Kroon

In dit boek legt Siebke Kaat uit hoe systemische principes kunnen worden toegepast in adviespraktijken. Het boek helpt om systemische dynamieken binnen organisaties te herkennen en te benutten om effectievere interventies te ontwikkelen. Het boek biedt een theoretisch kader en praktische tools. De praktijkvoorbeelden maken het voor de de lezer makkelijker om  ‘systemisch denken’ te integreren in hun advieswerk. De schrijfstijl is helder en gestructureerd en de aanpak helpt bij het doorgronden van complexe situaties. Is er gedoe in het team of binnen de organisatie? Tijdens het lezen zal veel op z’n plek vallen.

De 5 frustraties van teamwork

Patrick Lencioni

In ‘De 5 frustraties van teamwork’ onthult Patrick Lencioni de grootste obstakels die effectieve samenwerking binnen teams in de weg staan. Door middel van een boeiend verhaal, dat zich afspeelt binnen een fictief bedrijf, legt hij de vijf frustraties bloot: gebrek aan vertrouwen, angst voor confrontatie, gebrek aan betrokkenheid, vermijding van verantwoordelijkheid en het negeren van teamresultaten. Lencioni’s schrijfstijl is levendig en pakkend, waarbij hij complexe concepten vereenvoudigt en praktische oplossingen biedt. Het boek biedt waardevolle inzichten voor managers en teamleden die streven naar een gezonde en productieve samenwerking.

Twintigerstwijfels & Dertigersdilemma’s

Nienke Wijnants

In dit boek worden de innerlijke strijd en uitdagingen beschreven waarmee twintigers en dertigers worden geconfronteerd in hun zoektocht naar hun identiteit, carrièrekansen en fijne relaties. De schrijfster combineert psychologische inzichten, persoonlijke ervaringen en praktische adviezen om jou als lezer te helpen bij het navigeren door deze turbulente levensfases. Het boek is verhelderend en met humor geschreven, waardoor complexe thema’s toegankelijk worden. Het zet aan tot zelfreflectie met als doel om meer zelfvertrouwen te krijgen en voldoening te ervaren.

Beren op de weg, spinsels in je hoofd

Theo IJzermans & Coen Dirkx

Het boekje’Beren op de weg, spinsels in je hoofd’ helpt je om te onderzoeken hoe irrationele gedachten en angsten je leven beïnvloeden. De schrijver introduceert praktische strategieën uit de cognitieve gedragstherapie (RET) om deze ‘beren’ te temmen en negatieve gedachtenpatronen te doorbreken. Het boek biedt inzicht in hoe we onze gedachten kunnen sturen en onze emotionele reacties kunnen beheersen. IJzermans’ schrijfstijl is direct, humoristisch en dev oorbeelden uit het dagelijks leven zorgen voor herkenning. Dit boek is verschenen in de jaren ’90, maar nog altijd zeer nuttig en toepasbaar.

Playing Big

Tara Mohr

Dit boek van Tara Mohr is een gids voor vrouwen die hun ambities willen waarmaken en hun potentieel volledig willen benutten. Het boek biedt praktische strategieën en inzichten om innerlijke barrières, zoals zelftwijfel en perfectionisme, te overwinnen. De schrijfster is de bedenker van unieke concepten zoals de Inner Critic en Inner Mentor. Ze leert je het belang van je intuïtie en helpt je zelfvertrouwen te vergroten. Haar schrijfstijl is toegankelijk, inspirerend en praktisch, met een duidelijke focus op empowerment en persoonlijke groei. Ze combineert persoonlijke verhalen, leerzame oefeningen en psychologisch inzicht om haar boodschap over te brengen.

Gek op stress – maar niet altijd

Suzan Kuijsten & Carolien Hamming

Dit boek helpt om onze complexe relatie met stress te begrijpen en te beheersen. De schrijfsters ontrafelen de paradox van hoe we stress zowel als nuttig en destructief ervaren. De inhoud van dit boek is gebaseerd op inzichten uit de neurowetenschappen, psychologie en op eigen ervaringen als stresscoach. Het biedt praktische oefeningen en verhelderende afbeeldingen. De schrijfstijl is heel toegankelijk en helder, zodat het ook gelezen kan worden door personen met een burn-out of overspannenheidsklachten.

De fontein, vind je plek

Els van Steijn

In ‘De fontein, vind je plek’ neemt Els van Steijn je mee in de theorie van systemisch werk en maakt praktische vertaalslagen. Het boek laat je verkennen hoe jouw plek in je gezin van herkomst invloed heeft op je welzijn, keuzes en uitdagingen in het leven. De schrijfster combineert theoretische inzichten met praktische oefeningen en persoonlijke verhalen, waardoor je als lezer wordt uitgenodigd tot reflectie en het nodigt uit tot actie. Haar schrijfstijl is helder, toegankelijk en empathisch, waardoor complexe concepten begrijpelijk worden voor een breed publiek.

De moed van imperfectie

Brené Brown

In De Moed van Imperfectie” beschrijft Brené Brown hoe de kracht van kwetsbaarheid en het omarmen van imperfectie de  sleutel is tot een authentiek en vervuld leven. Ze moedigt lezers aan om hun angsten en schaamte te onderzoeken, en biedt inzichten om te streven naar zelfcompassie, moed en verbondenheid. Haar schrijfstijl is warm, empathisch, soms grappig en toegankelijk. Ze deelt persoonlijke verhalen, ondersteund door wetenschappelijk onderzoek, waardoor haar boodschap zowel diepgaand als praktisch is. De kracht van kwetsbaarheid is een ander lezenswaardigboek van Brené Brown.

Beinvloed anderen, begin bij jezelf

Bert van Dijk

Dit boek is gebaseerd op de theorie van de Roos van Leary. Deze theorie gaat over interpersoonlijke dynamieken en gedragspatronen, waarbij acties van anderen reacties beïnvloeden (en andersom). Het helpt om inzichtelijk te krijgen wat je natuurlijke reactie is en hoe dat al dan niet helpend is. Het kan ook inzichtelijk maken hoe je effectiever met gedrag van anderen om kan gaan, zowel in je gedrag als in je communicatie. De schrijver biedt praktische tips, voorbeelden en oefeningen om jou als lezer te begeleiden bij het versterken van je invloed en impact in persoonlijke en professionele situaties. 

Gezocht: een baan die bij me past

Gerald Sturman

De schrijver hanteert de Myers Briggs Type Indicator (MBTI) als kapstok voor een verkenning van een ideale baan. Daarbij laat hij de lezer werkvoorkeuren, talenten, waarden en interesses onderzoeken. Wie het prettig vindt om op overzichtelijke wijze zaken in kaart te brengen, kan met dit boek goed uit de voeten. Dit boek bevat praktische oefeningen, een versimpelde MBTI-vragenlijst en strategieën om loopbaanpaden te verkennen en doelgerichte beslissingen te nemen. Dit boek gebruik ik niet in coachtrajecten, maar wie zelf op onderzoek uit wil; dit is een prima start voor een eigen onderzoek.

Je ongekende vermogens

Tony Robbins

Wil me meer weten over NLP? Dan is dit boek een must-read. Dit boek van Tony Robbins is een gids voor persoonlijke transformatie op basis van de principes van Neurolinguïstisch Programmeren (NLP). Het zorgt voor inzichten en biedt technieken om belemmerende overtuigingen te doorbreken, doelen te stellen en effectieve communicatievaardigheden te ontwikkelen. Tony Robbins leert je hoe je jouw mindset kan sturen, je emoties kan beheersen en succesvol kan zijn. Dit boek is effectief omdat het praktische oefeningen combineert met inspirerende verhalen, wat aanmoedigt om prioriteit te maken van persoonlijke groei en ontwikkeling.