Als je weet wat je wil, dan rest je alleen nog een passende vacature vinden en een keigoede motivatiebrief te schrijven. Een brief waarmee je de lezer overtuigt van jouw geschiktheid voor de vacature die jou op het lijf geschreven is. Dat soort vacatures zijn vaak ook schaars. Zelfs in een tijd waarin er meer werk is, dan dat er werkzoekenden zijn. Dus vind je een vacature voor een droombaan, dan ga je er even goed voor zitten om je motivatie op papier te zetten. Toch?
1001 Sollicitatietips
Ben je al een poos op zoek naar ander werk, dan heb je van solliciteren misschien zelfs al een studie gemaakt. Want er valt veel over te lezen en er zijn talloze experts. Ik ga er daarom vanuit dat je niet helemaal blanco aan je brief begint. Je hebt vast al gelezen dat je in jouw brief gericht naar de vacature toe moet schrijven, zodat de ontvanger van jouw brief leest dat jij snapt wat ze zoeken en hoe jouw ervaring en kwaliteiten daarbij aansluiten. Dat is geen rocket science.
Maar wat zorgt er dan toch voor dat heel veel brieven niet doen wat ze moeten doen?
Een sollicitatiebrief die geen indruk maakt, mist iets wezenlijks. Dat kan een brief zijn waar je een heel weekend op hebt zitten broeden en waar je anderen naar hebt laten kijken. Ik zie regelmatig van dit soort brieven. ‘Wil je er nog even naar kijken voor een laatste check?’, wordt mij dan gevraagd. Dat is geen probleem, natuurlijk. Want als ik met iemand een traject start voor het vinden van ander passend werk, dan wil ik natuurlijk ook dat we het traject afronden met een leuke baan.
En dus lees ik zo’n sollicitatiebrief met aandacht door.
Waarom …… ?
En dan vind ik in zo’n brief geen antwoord op de belangrijkste vraag ….. Waarom wil je deze baan? De sollicitatiebrief bevat veel informatie, maar geen motivatie. Is dat dom? Nee hoor, ik ga er vanuit dat de schrijver van de brief echt denkt dat het er wèl in staat. De schrijver heeft moeite gedaan om klip en klaar te verwoorden waarom deze baan zo aansprekend is en uitstekend past. Niet alleen vanwege kennis, ervaring, kwaliteiten, ambities of interessante ontwikkelingen in de branche.
Dat de briefschrijver dat denkt, blijkt wel uit het feit dat de brief nog even snel aan mij voorgelegd wordt voor een laatste check. De brief zou zonder mijn feedback gewoon verstuurd zijn. Een check door iemand anders is daarom altijd aan te raden.
Als je ander werk wil vinden, dan kan dat een complex proces zijn met allerlei emoties en dilemma’s:
- Eerst moet je accepteren dat het elders beter is dan waar je nu werkt.
- Dan moet wennen aan het idee dat je er weg gaat en afscheid zal moeten nemen met alles wat zo vertrouwd voor je is. Je collega’s bijvoorbeeld. Of het feit dat je op de fiets naar je werk kan.
- Vervolgens wil je een goede keuze maken. Je wil een baan die past en waar je in terug zult vinden wat belangrijk voor je is en waar je vindt wat je nu mist. Ik noem dat koers bepalen. Niet voor niets zijn dat in mijn online programma 9 stappen. Ontdekken wat je wil kost tijd en is meestal helemaal niet zo eenvoudig.
- Sommigen moeten dan ook nog wat zelfvertrouwen ontwikkelen of uit hun comfort zone komen. Je moet immers zelf ook geloven dat je het kunt en je moet bereid zijn om een risico te nemen. Wie een avontuur aan wil gaan, moet ook voorbereid zijn op een reis vol ontdekkingen over zichzelf en de arbeidsmarkt.
Als dat allemaal achter je ligt en voor je ligt de vacaturetekst van die geweldige baan, dan is je motivatie de sleutel naar het succes. Je motivatie is letterlijk en figuurlijk de motor van je werkplezier, je ontwikkeling en de resultaten die je zult boeken in deze functie.
Een goede brief; 10 tips.
Heb je al bovenstaande hindernissen genomen en misschien ook al een afwijzing op zak, dan wil je dus hoe dan ook dat deze sollicitatie slaagt. Dat je in ieder geval aan tafel komt om deze werkgever te overtuigen dat jij diegene bent die ze zoeken. Maar om aan tafel te kunnen komen, moet je brief doen wat hij moet doen:
Een goede sollicitatiebrief:
- Maakt nieuwsgierig
- Begint met een pakkende openingszin
- Bevat heel concreet welke ervaring aansluit bij de functie en omstandigheden
- Welke aanpak jij hanteert en welke kwaliteiten en vaardigheden passen bij die aanpak
- Is uniek; je schrijft voor iedere vacature een maatwerk sollicitatiebrief
- Laat jouw eigenheid zien (valt op)
- Is kort, bondig, concreet en overzichtelijk
- Bevat geen opsomming van je cv
- Gaat gericht over de situatie bij de werkgever in kwestie, niet enkel over de voordelen die deze baan jou bieden
- … en bevat je motivatie!
Daarnaast gebruik je voor een sollicitatiebrief een actieve schrijfstijl. In mijn eBook Solliciteren kan je daar meer over lezen.
Uit je sollicitatiebrief blijkt hoe jij de oplossing bent voor het probleem bij deze werkgever. Het is dus ook belangrijk om helder te hebben wat het ‘probleem’ precies is.
Wat mag niet ontbreken in een sollicitatiebrief?
Iedere brief die ik zie bevat minimaal een deel van de motivatie. Dat geldt voor alle brieven. Daarom vind de schrijver van de brief dat de brief af is en ik slechts een laatste check moet doen.
Het lijkt er wel te staan, maar het staat er niet.
Hoe dat er uit ziet? Bijvoorbeeld zo:
- Het lijkt mij een hele leuke baan!
- Deze baan is mij op het lijf geschreven
- Ik word heel enthousiast van deze vacature
- Mijn vriendin vindt de functie heel goed bij me passen
- Bj het lezen van de vacature werd ik heel blij
- Mijn hart maakte een sprongetje toen ik deze vacature ontdekte
- Mijn motivatie is gewaarborgd in zo’n werkomgeving
- Ik wil graag mijn steentje bijdragen aan …
- Ik herken mezelf helemaal in deze vacature
- Deze functie is een mooie vervolgstap in mijn carrière
Wat gaat hier mis? Zo op het eerste oog niks. Sterker nog, dit zijn 10 voorbeelden die je zelf misschien wel handig vindt om achter de hand te houden voor een volgende brief. Al is de één misschien wat beter dan de ander … en … Er ontbreekt iets!
Omdat …..
Dat is wat er ontbreekt. Alles wat hier boven staat is (in principe) okay, als je het maar aanvult met de onderbouwing. Waarom lijkt het je zo’n leuke baan, waarom is deze baan je op het lijf geschreven, waarom wordt je zo enthousiast van deze vacature …. waarom? En jouw ‘waarom’ is niet je geschiktheid. Daarmee bedoel ik dat je jouw motivatie niet onderbouwt door te vertellen dat jouw kennis en ervaring zo goed van pas komt of je iets kan wat enorm helpt om een succes van deze functie te maken. Jouw ‘waarom’ is een combinatie van verschillende dingen die jij gemeen hebt met de organisatie. Dat kan te maken hebben met de missie van de organisatie, de waarden, doelstellingen, producten, visie of ambitie. En dat vul je aan met je geschiktheid.
Is dat makkelijk? Nee, bepaalt niet. Het schrijven van een goede en overtuigende sollicitatiebrief is helemaal niet zo eenvoudig en kost het tijd.
Het is een kwestie van oefenen. Maar liever oefen je niet te veel en niet te lang. Je wil dat jouw brieven ervoor zorgen dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek. Check daarom of jouw motivatie ècht blijkt uit jouw brief.
Je missie bepalen
De deelnemers van mijn online coachprogramma Koers bepalen blijken veel te hebben aan de opdracht ‘Je missie maken’. Daarin komen alle inzichten die ze in eerdere opdrachten hebben opgedaan samen. Zo wordt hun motivatie voor een bepaalde rol in een speicifieke omgeving helder en wordt duidelijk waarom dat hen motiveert. Het is een puzzel die bestaat uit meerdere puzzelstukjes.
Het leidt er toe dat ze ‘nee zeggen’ tegen bepaalde functies omdat het toch niet goed voelt en elders overtuigende gesprekken voeren en daarmee de ideale baan vinden.
Bewuste loopbaanstappen en betere loopbaankeuzes maak je door ècht te weten wat je wil. …. en waarom.
Vrijblijvend kennismaken?
Wil je afstemmen of je vraag of situatie past bij loopbaancoaching? Plan dan zelf een kennismakingsgesprek in of laat via mijn website een bericht achter, dan neem ik contact met je op.
Ik ga graag met je in gesprek om te onderzoeken wat jij nodig hebt om antwoorden te vinden op je loopbaanvraag of je werksituatie te verbeteren.
– Manon Erich