Gebrek aan motivatie
Geen zin in je werk hebben, ontstaat geleidelijk. Je motivatie neemt af, totdat je het niet meer kan ontkennen. Je word je bewust van het feit dat je geen motivatie voelt voor de taken die jou zijn toebedeeld.
-
Door een verandering. Daarbij kan je denken aan andere werkprocessen, andere systemen, wijzigingen in de teamsamenstelling, een nieuwe leidinggevende of een verhuizing van je werkgever.
-
Maar niet iedere verandering heeft een negatief effect. Je motivatie kan ook afnemen als de verandering die jij nodig acht, te lang uitblijft.
-
Gebrek aan waardering kan ook zorgen voor onvrede. Word je niet naar behoren erkend voor wat je doet, dan kan dat ook knagen.
-
Als je niks meer leert. Wanneer werk routine wordt en je geen uitdaging meer ervaart, dan verlies misschien je focus en aandacht. Iedereen heeft in enige mate inspiratie nodig om beter te worden in zijn of haar vak.
-
Zijn de organisatiedoelen niet meer jouw doelen, dan is het ook lastig om je op te laden en in te zetten voor het gewenste resultaat.
Stress?
Afnemende motivatie gaat soms ook gepaard met stress. Eigenlijk is het zelfs andersom. En dan bedoel ik niet stress door te veel werk en een overvolle agenda, maar stress omdat je op waarden-niveau voor een uitdaging staat.
Dat noemen we morele stress. Dit type stress kent twee varianten:
- Je moet iets doen waar je niet achter staat
- Je moet iets nalaten wat je belangrijk vindt
Het is een logisch gevolg dat je in beide situaties langzaam maar zeker je motivatie verliest. De conclusie is dan meestal dat je niet meer past in die specifieke rol of bij deze werkgever. En dat is een vervelende constatering, want op papier past de functie nog prima bij je.
Je motivatie terugvinden
Kom in actie!
Dit kan je nu doen. 7 tips:
- Luister je graag naar podcasts? Er zijn diverse podcasts die je kunnen helpen. Bijvoorbeeld de podcastpsycholoog, Kukuru van Giel Beelen, Leef je mooiste leven van Michael Pilarczyk, Leven zonder stress van Patrick Kicken, 100% inspiratie podcast van Thijs Lindhout of de podcast van Magriet Spijksma.
- Ben je geen luisteraar, maar meer een lezer? Dan heb ik op mijn website (bij Doen) een aantal boeken beschreven die jou kunnen helpen.
- Ik volg zelf ieder jaar een opleiding of training om geinspireerd te blijven en mezelf te ontwikkelen. Dat kan jou misschien ook helpen. Ga eens op zoek naar een cursus met een boeiend onderwerp. Moet dat direct verband houden met je werk? Nee, dat hoeft niet. Het is nu simpelweg belangrijk dat je van jouw welzijn je prioriteit maakt. Dat kan heel goed door iets te doen wat je al een heel poos wil doen, maar steeds van tafel veegt.
- Kijk of er vrijwilligerswerk is waar je meer voldoening ervaart. Sommige clienten kiezen bewust voor vrijwilligerswerk om dat ze zo vaardigheden ontwikkelen die hun loopbaanplan ten goede komt.
- Liever in gesprek met een coach? Ik ga graag met je in gesprek om te onderzoeken wat je nodig hebt, hoe je dat kunt aanpakken en hoe mijn programma Koers bepalen je kan helpen.
- Speelt er veel meer? Dan is een afspraak bij je huisarts of een psycholoog helemaal geen gek idee. Het is nu eenmaal ingewikkeld om zelf complexe zaken helder te krijgen. Zeker als emoties een rol spelen.
- En tot slot; Ga er over in gesprek met je leidinggevende. Als je motivatie afneemt en je deelt dit niet, dan stel je een ander ook niet in de gelegenheid om met je mee te denken.
Is het te spannend om het met je leidingevende te bespreken? Kijk dan eens of je gebruik kan maken van een persoonlijk budget of ontwikkelbudget. Dit budget kan je meestal gebruiken voor een cursus of coaching. Uit onderzoek blijft dat dergelijke budgettten nauwelijks worden aangesproken. Het is echter bedoelt om regie te nemen over je loopbaan en ontwikkeling. Kijk eens of je zelf aanspraak kan maken op zo’n budget.
Wat niet helpt? Een paar dagen vrij nemen. Je zorgen over de vakantie tillen, heeft slechts kortstondig effect. Het gaat niet vanzelf weg. Zeker niet als het je al langer bezighoudt, dan je zou willen.
Wil je zelf aan de slag gaan met loopbaanthema’s als werkplezier, drijfveren, talent, vaardigheden, kenniskapitaal, rollen en stresspreventie? Bestel dan mijn gratis eBook Maak werk van je loopbaan.
Je kan het ook niet iets serieuzer aanpakken en een loopbaanplan maken.
Vrijblijvend kennismaken?
Ben je benieuwd naar een coachtraject? Wil je iets afstemmen? Plan dan zelf een kennismakingsgesprek in of laat via mijn website een bericht achter, dan neem ik contact met je op.
Ik ga graag met je in gesprek om te onderzoeken wat jij nodig hebt om antwoorden te vinden op je loopbaanvraag of je werksituatie te verbeteren.
– Manon Erich