Driekwart van de Nederlanders start een nieuwe jaar met goede voornemens. Ongeveer 80% daarvan denkt dat ook echt vol te houden. Uit onderzoek is echter gebleken dat ongeveer een kwart er in slaagt dat voornemen tot een succes te maken.
Maar hoe doen ze dat?
Goede voornemens mislukken, omdat het aanvankelijke enthousiasme voor het doel verdwijnt, de motivatie verdwijnt, of omdat het vermogen om het doel te groot of zelfs onbereikbaar is. In januari nemen we ons ook vaak net iets te veel voor. Niet 1 goed voornemen, maar gelijk een stuk of 3. Dat is een recept voor een mislukking, natuurlijk.
Daarom kan je jouw goede voornemens het beste verspreiden over het jaar. Dan is de kans van slagen het grootst. Dat komt omdat je beter in staat bent om je steeds 1 voornemen te focussen, in plaats van je aandacht over meerdere goede voornemens tegelijkertijd te verdelen. En waarom moet het in januari als uit onderzoek blijkt dat augustus de beste maand voor een goed voornemen is; want na je vakantie moet je weer wennen aan je routine en is het makkelijker om iets nieuws aan je routine toe te voegen.
Zo slaagt je voornemen wel
Allereerst is het goed om te weten dat er 3 manieren zijn waarop je grdrag kan veranderen. Allereerst kan zich een openbaring voordoen, een soort Eureka-moment. Die momenten zijn echter vrij zeldzaam en kan je ook niet voor jezelf organiseren. Gedragsverandering kan ook ontstaan door veranderingen in de omgeving. Als je geen alcohol in huis haalt, dan drink je het vermoedelijk een stuk minder. Als je wil afvallen, dan kan je je voornemen om op kantoor steeds de trap te nemen. Maar de omgeving kan ook een extrinsieke reden zijn voor een verandering; je moet verplicht op cursus om die leuke taak op je werk te mogen oppakken. De grootste kans van slagen om je gedrag te veranderen is het toevoegen van kleine veranderingen aan bestaande gewoontes.
Succesvolle veranderingen beginnen dus klein. Deze aanpak is gebaseerd op de ‘methode tiny habits’. Kleine gewoontes zijn handelingen van één of enkele minuten die gemakkelijk uit te voeren zijn. Hoe vaker je ze doet, hoe beter je je voelt en hoe meer je nieuwe gewoontes creëert. Daarna kan je een volgende, kleine, nieuwe gewoonte toevoegen.
Om gedrag te kunnen veranderen is het goed om te weten dat ons gedrag voortkomt uit 3 factoren:
- Motivatie; het verlangen om iets te doen omdat het goed voelt (sense of urgency)
- Capaciteit, het vermogen om iets te doen
- Prikkels; de prikkels die ervoor zorgen dat je het doet
Wanneer iets moeilijk is om te doen, heb je veel motivatie nodig. Wanneer iets makkelijk is om te doen, heb je minder motivatie nodig. Focus je daarom op eenvoudige inspanningen en niet op het resultaat. Pogingen waarvoor veel motivatie nodig is en die moeilijk zijn om te doen, zijn vrijwel kansloos. Pogingen die heel simpel zijn, vragen zelfs om weinig motivatie. Zoek daarom naar activiteiten die je heel makkelijk afgaan.
Tiny Habits is een methode ontwikkeld door gedragswetenschapper BJ Fogg. De kernprincipes van de Tiny habits-methode zijn:
- Klein beginnen: In plaats van grote veranderingen proberen door te voeren, begin je met hele kleine acties die gemakkelijk in je dag passen.
- Ankermomenten identificeren: Identificeer bestaande routines in je dagelijkse leven, zoals je ochtendroutine, lunchpauze of avondritueel, en koppel je nieuwe gewoonten aan deze momenten.
- Vieren/Belonen: Vier elke keer dat je de nieuwe gewoonte uitvoert, hoe klein de actie ook is. Geef jezelf een compliment, bedankt jezelf en ja, zelfs een schouderklopje werkt. Dit versterkt de positieve associaties en maakt het waarschijnlijker dat je de gewoonte blijft volhouden.
Door het maken van kleine, haalbare veranderingen en deze te verankeren in bestaande routines, stelt tiny habits je in staat om stapsgewijs vooruitgang te boeken naar je doelen. De nadruk ligt op het volhouden en het vieren van je successen, hoe klein ze ook lijken.
Welke voornemen heb jij?
Met welk idee ben je mijn blog gaan lezen? Welk voornemen heb je? Wil je ergens afscheid van nemen? Wat moet anders? Wat het ook is; maak het klein en neem je slechts 1 ding voor. Als je dat drie maanden weet vol te houden, is de kans heel groot dat je het in een gewoonte weet om te zetten. Wil je veranderingen in je baan? Welke kleine, eenvoudige activiteiten kan je aan je wekelijkse routine toevoegen die je dichter bij die verandering brengen?
Na 15 jaar werken als loopbaancoach kan ik concluderen dat heel veel mensen terugkeren van hun zomervakantie met een goed voornemen en dat voornemen heeft heel vaak met verandering in werk te maken. Herken je dat? Dacht je dat ook toen je de laatste keer terugkwam van je zomervakantie? En voorzie je nu al dat je na de volgende vakantie datzelfde voornemen hebt?
Dan is er werk aan de winkel. Want dat betekent immers dat je al langer dan een jaar te weinig voldoening of plezier uit je werk haalt.
Kansen benutten
Twijfel je of het najaar wel een handig moment is om op zoek te aan ander werk? Dan is het antwoord: Ja. Er is in de tweede helft van het jaar altijd meer beweging op de arbeidsmarkt. Er zijn in het najaar over het algemeen meer vacatures dan in het eerste deel van het jaar. Daarnaast is er nog altijd sprake van de krapte op de arbeidsmarkt, maar dat verschilt wel per sector en per regio. Ben je benieuwd naar actuele informatie over de arbeidsmarkt, naar kansen in jouw sector? Het UWV biedt inzicht op regionaal niveau.
De arbeidsmarkt is over het algemeen behoorlijk goed voor werkzoekenden. Dat geldt in veel gevallen ook voor de interne arbeidsmarkt. Dat biedt dus perspectief!
Misschien heb je jouw vakantie al geboekt en droom je af en toe al weg bij het vooruitzicht om even niks te moeten en weg te zijn van je dagelijkse sleur. Denk dan nu ook alvast eens na wat je na de zomer wil veranderen. Dat hoef je niet direct in je zomervakantie in de praktijk te brengen, maar het helpt wel als je nu al nadenkt over de doelen die je jezelf wil stellen en welke kleine, nieuwe gewoonte je aan welke routine kan toevoegen, volgens de Tiny-habits methode.
Het voordeel is dat je er dan niet zo mee bezig bent als je eenmaal aan je vakantie begint. Een plan hebben voor na de zomervakantie, zorgt er voor dat jij je vakantie kan gebruiken voor datgene waar het ook voor bedoeld is. Ontspanning, opladen en genieten.
Tijd voor verandering? Realiseer het in 5 stappen.
Wil je intern of extern van baan veranderen? Dat wordt aanzienlijk makkelijker als je helemaal arbeidsmarkt-klaar bent. Laat je niet overvallen door een baan die je wordt aangeboden, maar zorg dat je er echt klaar voor bent en dat je weet wat je wil.
Ben je met goede voornemens terug gekomen van vakantie? En is dat gerelateerd aan het vinden van ander werk? Dan kunnen de volgende 5 stappen je aan een nieuwe baan helpen:
- Krijg inzicht in je loopbaanidentiteit. Weet wat je wil en kan, wat je drijfveren zijn en waar je voor staat. Krijg helder wat jou motiveert en waarom!
- Verdiep je in de ontwikkelingen in je eigen vakgebied. Weet wat er speelt en waar kansen liggen. Misschien wil je iets heel anders gaan doen en moet je je daarom juist extra goed verdiepen in een ander werkveld. Zorg dat je weet wat er gevraagd wordt.
- Als jij helder kan verwoorden waarin jij je in onderscheid, helpt dat ook. Zo kan er aan je worden gedacht wanneer zich kansen voordoen. Dat vraagt om vaardigheden op het gebied van personal branding.
- Werk aan je zichtbaarheid, zowel online als offline. Leg contact met vakgenoten, ga netwerken, deel je kennis.
- Sollicitaties brengen spanning met zich mee. Als je dan ook nog wordt verrast door een eigentijdse wervingsaanpak, dan wordt het bemachtigen van die baan bepaalt niet eenvoudiger. Ontwikkel arbeidsmarktvaardigheden. Zorg dat je voorbereid bent op solliciteren.
Hoe je dat volgens het principe ’tiny habits’ doet? Dat lijkt misschien wat ingwikkeld, maar dat is het niet. Het vraagt om een uitvoerbaar, haalbaar plan en om meerdere kleine stappen. Uit ervaring weet ik ook dat een beetje hulp op de achtergrond enorm kan helpen. Of jij die verandering zelfstandig kan realiseren, hangt natuurlijk van verschillende factoren af.
Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om dit met een beetje hulp op te pakken. Werkgevers bieden hun medewerkers soms digitale tools. Maak daar gebruik van. Ook e-coaching kan je een heel eind op weg helpen. Het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn als je denkt. Kijk ook eens bij mijn aanbod. Daar zit vast een aanpak bij die past bij jouw vraag.
Vrijblijvend kennismaken?
Ben je benieuwd naar een coachtraject? Wil je iets afstemmen? Plan dan zelf een kennismakingsgesprek in of laat via mijn website een bericht achter, dan neem ik contact met je op.
Ik ga graag met je in gesprek om te onderzoeken wat jij nodig hebt om antwoorden te vinden op je loopbaanvraag of je werksituatie te verbeteren.
– Manon Erich