Outplacement
Coachtraject
Is er sprake van ontslag of dreigend baanverlies? Dan ben je als medewerker gebaat bij wat hulp. Welke hulp er nodig is verschilt per medewerker. Ik leg graag uit wat ik daarin kan betekenen.
Op zoek naar ander werk door ontslag?
Dat doen we samen
Baanverlies vraagt om een iets andere aanpak dan een gewoon coachtraject waarin iemand richting geeft aan een loopbaan. Baanverlies door ontslag betekent namelijk ook afscheid nemen, loskomen, bezinnen en jezelf herpakken. Hoe lang dat duurt verschilt per persoon. Daarna kan de heroriëntatie beginnen en krijg je hulp bij arbeidsmarktactiviteiten.
Ben je klaar om aan de slag te gaan? Wil vooruit kijken en werken aan perspectief? Of heb je behoefte om eerst tijd en ruimte te maken om het baanverlies en de bijbehorende emoties een plek te geven?
Ik onderzoek graag met je wat er voor nodig is om een leuke, passende nieuwe baan te vinden en de huidige situatie achter je te laten.
Ben je benieuwd wat ik voor je kan betekenen? Plan dan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in.
Manon Erich
Wat is een outplacementtraject?
Een outplacementtraject is een maatwerk coachtraject met ‘ander, passend werk vinden’ als doel. Daarnaast is er aandacht voor het baanverlies. De ‘state of mind’ van iemand en het aantal dienstjaren spelen een rol en bepalen deels de inhoud van outplacement. De functiemobilieit, kansen op de arbeidsmarkt en arbeidsmarktvaardigheden bepalen de rest. En dat is voor iedereen anders. Mijn mijn blog ‘Wat is outplacement‘ leg ik het wat uitgebreider uit.
Een outplacementtraject bestaat uit een aantal volgordelijke stappen. Grofweg komen deze thema’s in het traject aan de orde:
- Baanverlies verwerken
- Terugblik loopbaan en keuzes
- Analyse werk- en kenniskapitaal
- Waardenonderzoek
- Motivatie en/of drijfveren
- Interesses
- Vertrouwen
- Kwaliteiten, vaardigheden, valkuilen
- Passende rollen
- Belemmerende overtuigingen
- Ideale baan, ideale vacature
- Vacatures zoeken en analyseeren
- CV, Linkedin
- Arbeidsmarktvaardigheden (solliciteren)
Een outplacement traject bestaat doorgaans uit 12 tot 14 coachgesprekken. We maken gebruik van een drijfverenscan, MBTI of andere vragenlijsten als dat past bij het traject en de situatie. We kunnen sommige thema’s ook vanuit systemisch perspectief benaderen.
Ik heb ruime ervaring met outplacement. Mijn werkervaring in de werving en selectie komt goed van pas. Daarnaast heb ik veel mensen naar ander werk begeleid tijdens de economische crisis. En nog steeds doe ik dit met plezier. Samen een vervelende periode afsluiten met het vinden van ander, passend werk; dat geeft voldoening.
Ontdekken wat je wil en kan
Wil je op zoek naar een vergelijkbare baan, dan maken we concreet wat dat betekent voor werkinhoud, rollen, je ontwikkeling, verantwoordelijkheden en de werkomgevingHoe beter jij weet waar je aan bij wil dragen en waarom, hoe beter we er in slagen dat ook te vinden. Het helpt om gericht te zoeken naar een werkgever die past bij jou.
Baanverlies kan ook betekenen dat je op zoek wil gaan naar heel ander werk. Misschien voel je zelfs de behoefte om het roer om te gooien. Dan is het goed om op onderzoek uit te gaan. In dit traject maken we concreet wat jou voldoening geeft en motiveert, wat je talent is en welke rollen er goed bij je passen. We brengen een ideale baan in kaart en werken toe naar een functieprofiel dat aansluit op jouw wensen en de realiteit van de arbeidsmarkt. Kortom, we gaan je koers bepalen.
Arbeidsmarktvaardigheden
Wanneer je er klaar voor bent om naar ander, passend werk te zoeken, zullen we ook aandacht besteden aan sollicitatievaardigheden. Hierbij kan je denken aan het inzetten van LinkedIn en leer ik jou succesvol sollicitatiegesprekken voeren. Coachgesprekken over solliciteren leveren jou een hedendaags cv op, je ontdekt de wijzes waarop recruiters selecteren en samen zorgen we er voor dat je motivatie helder en overtuigend is.
Baanverlies
Baanverlies is niet niks. Al zien veel van mijn clienten het ook als een kans om iets anders te gaan doen. Het is dan ook een uitgelezen moment om stil te staan bij vragen als Wie ben ik?, wat kan ik? en wat wil ik? en vervolgens bij de vragen ‘Waar vind ik dat? en hoe kom ik daar?. Aan baanverlies kan ook een langdurige, vervelende situatie voorafgaan. Hoe een werkgever ook probeert om zorgvuldig afscheid te nemen, het ontslag valt meestal zwaar en een juridisch proces om tot een (vso) vaststellingsovereenkomst te komen, kost de medewerker ook veel energie. Snelheid en duidelijkheid dragen bij aan het proces na het ontslag.
Maar bij aanvang van een outplacementtraject tref ik de medewerker doorgaans niet in zijn of haar beste doen. De medewerker is meestal nog niet arbeidsmarkt-klaar.
Eigenlijk is baanverlies een soort rouwproces. Wat helpt, is tijd, afstand en perspectief. Een outplacementtraject zorgt voor dat perspectief.
Mijn begeleiding
Ik bied een luisterend oor, help reflecteren en kan waar nodig spiegelen. Dit traject bestaat deels uit terugkijken, we staan stil bij de huidige situatie en kijken vooruit. We onderzoeken arbeidsmarktkansen zodra we in beeld hebben wat een leuke, passende baan is.
Outplacement
€3.500,-
12 coachgesprekken
2 uur online/telefonisch overleg
MBTI en/of drijfverenscan
Diverse vragenlijsten
Beroepen-vacaturedatabase
Een outplacementtraject bestaat uit 3 fases. Te beginnen met een terugblik waarin aandacht is voor het verleden en de aanleiding van het traject. Dat levert inzichten op die helpen bij het ontdekken wat voor de toekomst relevant is. Tevens helpt het om het ontslag te verwerken. De volgende fase is het vinden van antwoorden op vragen als ‘wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Dit vergroot het zelfinzicht, zelfvertrouwen en geeft zicht op mogelijkheden en kansen. Daarna is het tijd voor arbeidsmarktbewerking. In deze fase staan het cv, brief, LinkedIn profiel en thema’s als netwerken en solliciteren centraal.
Op zoek naar een baan die bij je past?
Een opmerking die ik vaak hoor, is ‘Ik zoek werk dat beter bij me past‘. In het outplacementtraject krijg je daarom toegang tot verschillende vragenlijsten die inzicht geven over je kwaliteiten, motivatie en drijfveren, passende functies, rollen en werkvelden en arbeidsmarktkansen. We benutten deze inzichten om goede keuzes te maken en ideeën te onderzoeken en onderbouwen.
Aanvullend krijg je opdrachten waar je thuis mee aan de slag kan. Zo ontstaat een beschrijving van een ideale baan en een heldere motivatie voor deze baan.
Noloc gecertificeerde loopbaancoach
Ik werk sinds 2006 als loopbaancoach. Sindsdien heb ik ervaring opgedaan in loondienst bij loopbaanadviesbureau en als zelfstandig/freelance coach. In 2016 nam ik het besluit mijn baan op te zeggen en mijn eigen coachpraktijk te starten. Als gecertificeerd loopbaanspecialist heb ik me al meermaals ge-recertificeerd. Daarvoor volg ik opleidingen, doe ik aan intervisie en breid ik mijn ervaring uit. Ik mag daarom de titel RL dragen. Ik werk voor diverse opdrachtgevers in diverse sectoren. Jaarlijks begeleid ik ongeveer 100 tot 120 personen met een coachvraag.
Mijn werkwijze is pragmatisch, betrokken en slagvaardig. Dit alles met oog voor het individu, de omstandigheden en het doel. Ik gebruik diverse instrumenten en methodieken, welke ik afstem op de vraag, de situatie en persoon of personen. In een traject werk ik naar een concreet perspectief of resultaat toe en ik stimuleer het nemen van stappen. Daarbij merk ik onderstroom en tegenstrijdige belangen op en benut ik dit om patronen te doorbreken Ik spiegel, nodig uit tot reflectie en vraag door vanuit een beroepsmatige nieuwsgierigheid en met verdieping als doel.
In de samenwerking met mij leer je door te doen, te ervaren, te voelen en te reflecteren.
Geinterviewd voor
Aanbevelingen
Heb je
VRAGEN?
Op welke termijn kan ik starten?
Over het algemeen kan een intakegesprek binnen 1 week plaatsvinden. Dat is afhankelijk van jouw en mijn beschikbaarheid. Hebben we een klik en wil je starten met het outplacmenttraject, dan kunnen we binnen 2 weken starten.
Ik maak een begeleidingsvoorstel voor je werkgever en regel (wanneer dat nodig is) de verdere administratieve afhandeling.
Is de begeleiding online of live?
Dat kan allebei. Samen bepalen we wat handig is en wat het beste uitkomt. Volledig online kan en werkt prima, maar je bent natuurlijk ook van harte welkom bij mij op kantoor in Zoetermeer.
Hoe lang duurt een coachgesprek?
De gesprekken duren 75 minuten. Ik plan altijd 1,5 per gesprek in, zodat er eventueel een kleine uitloop mogelijk is. Dat raad ik jou ook aan, omdat je na een coachgesprek ook wat aantekeningen wil kunnen maken.
Hoe lang duurt een outplacementtraject?
In theorie kunnen we samen een half jaar optrekken. Daar is mijn aanbod op ingericht. Hoe lang wij daadwerkelijk bezig zijn, hangt van veel verschillende factoren af.
Wat verwacht je van de coachee?
Een coachtraject is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Dat betekent dat ik er van uit ga dat je actief betrokken bent bij je eigen proces, opdrachten maakt, afspraken nakomt bereid bent om op eigen gedrag te reflecteren en stappen te zetten.
Klinkt dat logisch? Dan zijn wij een goede match.
En ja; er kan altijd een goede reden zijn waarom iets niet is gelukt. En wellicht moet dat zelfs prioriteit krijgen in ons traject. 🙂
Waar kan ik certificeringen controleren?
Op de website van het Noloc kan je controleren of mijn certificering nog geldig is. Mijn bevoegdheden voor MBTI zijn na te vragen bij the Myers Briggs Company in Amsterdam. Datzelfde geldt voor de drijfverenscan van Intodrives. Mijn registratie als vertrouwenspersoon kan je terugvinden op de website van het LVV.
Met welke branches heb je ervaring?
Ik werk ruim 15 jaar als coach en adviseur en heb in die jaren medewerkers gecoacht die werkten in de zorg, luchtvaart, transport, logistiek, de overheid, zakelijke dienstverlening en bij banken en verzekeraars.
Dit betrof medewerkers van mbo, hbo en wo niveau en met een grote variatie aan functies en rollen.
Ben je bereikbaar met het OV?
Jazeker. Heel goed zelfs. Mijn kantoor bevindt zich op loopafstand van het NS station Zoetermeer (5 minuten lopen). Tevens stopt er een bus vlakbij mijn kantoor. Randstadrail-station Driemanspolder bevindt zich onder het pand waarin ik werk.
Kom je met de auto, dan kan je gratis parkeren op de P+R parkeerplaats rechts naast het pand.
Werkplezier Booster
Verlies je motivatie? Krijg je steeds minder voldoening van je werk? De Werkplezier Booster is een programma van 4 weken waarin je jouw werkplezier, energie, personlijke ontwikkeling en vertrouwen een flinke boost kan geven.
Investeer in jezelf en krijg weer (meer) motivatie, voldoening en plezier. Je ontvangt gedurende 4 weken thematische opdrachten waar je thuis en op je werk mee aan de slag kan.
Samen deelnemen is nog krachtiger! Dus vraag een vriend(in) of collega om mee te doen. Diegene kan door jouw aanmelding voor slechts €1 ook inzichten opdoen en jouw buddy zijn.
Deelname kost tot € 24,80
(bedragen zijn exc. 21% btw)
Inhoud
- 4 weken focus op werkplezier-thema's
- Verdiepende informatie en tips
- Actieplan voor meer resultaat
- eBook Stress preventie & herstel
Benodigdheden
- Laptop of computer
- Je moet PDF's kunnen lezen
- Zin, tijd en commitment!
*De tarieven die hier vermeld staan gelden niet voor aanmeldingen via Springest.
OUTPLACEMENT ZOETERMEER
Ik ben geïnteresseerd in de challenge
en meld mij vast aan