Overal om je heen zijn organisaties in beweging. Dat is al jaren gaande en dat zal een blijvend gegeven zijn. Daar heb je als medewerker in mee te bewegen. Of niet. Wellicht geldt dat ook voor de afdeling waar je werkt. Zijn er veranderingen aangekondigd? Of zit je er midden in? Vraag jij je af of er überhaupt nog een toekomst voor jou is bij dit bedrijf? Of ben jij je er ineens van bewust dat door de veranderingen, je motivatie en interesse in het werk afneemt?
Dat is logisch. Ooit heb je ‘ja’ gezegd tegen een baan en specifieke omstandigheden. Als dat allemaal verandert, dan kan het zo maar voelen dat je er niet meer op je plek bent.
Maar wat dan?
1. Wat motiveert mij?
Motivatie komt van binnenuit, maar externe zaken hebben invloed op je motivatie. Door te onderzoeken wat je belangrijk vindt (je waarden) en hoe dat er in de praktijk uit ziet, ben je in staat betere keuzes te maken. Je drijfveren laten zien hoe jij te werk gaat en waarom dat logisch voor je is. Gaat het je om vrijheid? Om ontwikkeling of betrouwbaarheid? Om resultaten of om samenwerken? Of om invloed? Zelfinzicht helpt je om te begrijpen waarom je baan niet meer past en het helpt je om richting te bepalen. Het is een belangrijke stap om weer grip op je loopbaan te krijgen.
Mis je waardering? Onderzoek wat jij als waardering ervaart. Het klinkt wellicht vreemd, maar waardering is niet voor iedereen hetzelfde. Een compliment, een bonus, een vermelding, een award, een schouderklopje, een persoonlijk bedankje; het zijn allemaal uitingen van waardering. En dat is salaris ook. Voel je je ondergewaardeerd, omdat je salaris voor je gevoel niet in verhouding staat tot je verantwoordelijkheden? Dan demotiveert dat ook.
Daarom is het goed om te onderzoeken wat waardering voor jou is. Wanneer ervaar je dat?
2. Passen mijn kwaliteiten bij mijn ambities?
Het begint natuurlijk met duidelijkheid over je kwaliteiten. Dat lijkt een open deur, maar dat is het niet. Sommige werkgevers hebben goed nagedacht over het in kaart brengen van kwaliteiten. Dan heb je vast wel een idee waar je goed in bent. Maar vaker is dat helemaal niet zo duidelijk. Sterker nog, ik spreek geregeld clienten die niet weten wat hun kwaliteiten zijn. Dat kan zelfs voor onzekerheid zorgen. Kortom, begin met een analyse van je kwaliteiten. Daar zijn verschillende tools voor en je kan ook anderen vragen naar jouw kwaliteiten. Anderen zien het vaak haarscherp waar jij goed in bent.
Voor een nieuwe loopbaanstap bestaan grofweg 4 opties:
- Je verder specialiseren in je huidige functie
- Een volgende stap met meer verantwoordelijkheden
- Een vergelijkbare functie zoeken bij een ander bedrijf of in een andere sector
- Iets heel anders. Het roer om!
De verschillende opties hebben ook verschillende consequenties, zowel voor je ontwikkeling als voor je privéleven. Die consequenties worden vaak doembeelden waardoor in beweging komen steeds lastiger wordt. Het loont de moeite om die opties zonder oordeel en met wat nieuwsgierigheid te onderzoeken. Heb je een keuze gemaakt? Kijk dan eens welke kwaliteiten je kans vergroten en wat je moet ontwikkelen voor de optie die je in gedachten hebt.
3. Een loopbaanplan maken
Ik spreek veel cliënten die in complexe situatie zijn beland. En soms ook een vacuüm ervaren door privéverplichtingen. Zo’n patstelling voelt machteloos. De ervaring leert dat er altijd een ‘way out’ is zodra je echt weet wat je wil. Zoals het spreekwoord al zegt; er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Welke routes kan jij afleggen en wat heb je daarbij nodig?
Met cliënten breng ik een ideale baan in kaart. Dat zorgt vaak eerst voor wat gefrons. Een ideale baan is immers een onhaalbare zaak. Dat is misschien wel zo, maar alleen op die manier ontdekken we wat er nodig is om weer werkplezier te ervaren. Een ideale baan is een stip aan de horizon en dat helpt om te zoeken naar de eerste, logische en haalbare stap te zetten om iets te ervaren wat in die ideale baan beschreven wordt. Het levert een loopbaanplan op; welke organisaties zijn interessant, welke functietitels, welke rollen, waar draag je aan bij, welke taken, in wat voor een bedrijfscultuur. Het plan levert actiepunten op die allemaal kleine stappen zijn in de juiste richting.
4. Energielek
Wanneer je werk steeds minder energie oplevert, doe je er verstandig aan buiten je werk energiebronnen aan te boren. Het maken van keuzes ten aanzien van werk en de orientatie op de arbeidsmarkt vragen namelijk ook om energie en ruimte in je hoofd. Werken aan je loopbaan betekent dus ook dat je er voor zorgen moet zorgen dat je mentaal en fysiek fit bent.
Waar krijg jij energie van? Zorg in ieder geval dat je beweegt, gezond eet, voldoende slaapt en positiviteit ervaart.
Dat kan ook betekenen dat je wat vaker nee moet zeggen, prioriteiten moet stellen en wat discipline moet opbrengen om je met je loopbaanplan bezig te houden.
5. Start op tijd
Een knagend gevoel van onvrede gaat niet zo maar weg. Motivatie ebt doorgaans langzaam weg, komt weer terug en verdwijnt weer even. Je bent je baan niet van de één op de andere dag spuugzat. Motivatie en werkplezier komt en gaat, maar als je steeds dieper in een demotivatiedal komt en het duurt ook steeds langer voor je er uit weet te komen, dan is dat een serieus signaal. Iedereen heeft wel eens een off-day, niet alle werkdagen zijn geweldig, maar als je de golfbeweging herkent die ik hierboven beschrijf, dan moet je echt in beweging komen. Ga in gesprek met je leidinggevende of iemand van HR. Voelt het door omstandigheden niet veilig genoeg om je afnemende motivatie intern te bespreken, dan is een bezoek aan een externe loopbaancoach misschien een goed idee voor je.
Het effect van perspectief
Regie nemen en ervaren dat je invloed hebt op je eigen situatie geeft je niet alleen vertrouwen in jezelf en in je toekomst, maar het draagt ook bij aan positieve emoties zoals hoop, optimisme en enthousiasme. Een state of mind die helpt bij (her)oriëntatie en bij je persoonlijke ontwikkeling. Niet voor niets zeggen clienten na een paar gesprekken al dat ze meer energie hebben, meer vertrouwen hebben, zien dat ze van toegevoegde waarde kunnen zijn en zin hebben in een cursus.
Werken aan perspectief kan door bovenstaande tips op te volgen. Doen dus!
Ontbreekt het je al een poos aan werkplezier? Ben je al een poos grip op je ontwikkeling kwijt? Dan is dit misschien wel het moment om in actie te komen. Door te starten met de Werkplezier Booster. bijvoorbeeld. Wil je liever middels een coachtraject aan de slag? Als je op tijd naar het gevoel van demotivatie en onvrede luistert, dan heb je aan een paar gesprekken genoeg om het tij keren. Bijvoorbeeld met behulp van een loopbaan APK.
Wacht dus niet te lang. Je plant zelf eenvoudig een kennismakingsgesprek met me in. Daarin kunnen we onderzoeken wat je nodig hebt en of ik je daarmee van dienst kan zijn.
Wil je zelf aan de slag gaan met loopbaanthema’s als werkplezier, drijfveren, talent, vaardigheden, kenniskapitaal, rollen en stresspreventie? Bestel dan mijn gratis eBook Maak werk van je loopbaan.