Stage

stageplek coach zoetermeer

Je eerste stageplek is je eerste kennismaking met werken. Daar is het ook voor bedoeld. Met een beetje geluk vind je een stageplek die past bij je droombaan. De opleiding die je volgt, heb misschien zelfs je heel bewust gekozen. Maar ook als dat niet het geval is, heb je ideëen en verwachtingen van je werkende leven. Daarom is het belangrijk dat je stageperiode een stap in de goede richting is; een leerzame, fijne en nuttige ervaring. Maar dat blijkt het niet altijd te zijn …..

De gevolgen van een vervelende stage-ervaring

Tegenover mij zit een frisse, jonge meid van 24 jaar. Ze heeft zich bij mij gemeld omdat ze hulp wil bij het solliciteren. Voordat we aan de slag gaan, vind ik het belangrijk om eerst even kennis te maken en te horen wat er speelt. Ze heeft me haar cv al eerder toegestuurd en daar trof ik iets opmerkelijks aan.

Ik vroeg haar ernaar: ‘wat maakt dat je eerst 4 jaar geleerd hebt in de richting van bouwkunde en architectuur en nu werkzaam bent in een apotheek?

Het is misschien goed om te weten dat ik ook regelmatig mensen spreek die niets liever willen dan werken in een apotheek. Dit was bij haar misschien ook wel het geval. Zo’n antwoord verwachtte ik dus. Als je op 16-jarige leeftijd een richting moet kiezen, dan is dat best lastig. Bouwkunde is misschien tegen gevallen. Wellicht wist ze niet goed wat ze wilde en ontdekte ze pas later wat ze echt heel interessant en inspirerend vond. Dat komt in mijn praktijk veel vaker voor.

‘Ik wilde architect worden’, zei ze.

Ik kijk haar nog eens aan. Architect? Wat een mooie ambitie! Wat is er gebeurd, waardoor je nu in een apotheek werkt?

Ze zucht. ‘De laatste stage was verschrikkelijk’. Ik voelde me niet welkom, want ik werd niet echt opgenomen in het team en er werd geen aandacht besteed aan mijn ontwikkeling. Het doel van de stage was praktijkervaring op doen en het werkveld ontdekken. Daar is vrijwel geen sprake van geweest. Het viel me gewoon enorm tegen.’

Gedurende 5 maanden is haar droom om architect te worden langzaam afgebrokkeld. Toen ze haar diploma had, was er niks meer van haar droom over en stond ze met een, voor haar gevoel, waardeloos diploma op straat. Ze had best door willen (en kunnen) leren, maar de overtuiging voor de eerder gekozen richting was weg. En dus deed ze een versnelde opleiding om snel aan het werk te kunnen. Ze koos deze nieuwe richting op basis van ‘snel een diploma en werkgarantie’. Geen diepgewortelde interesse, dus. Een gecalculeerde keuze als gevolg van een zeer teleurstellende stage. Wat ontzettend zonde!!

Was ze architect geworden? Geen idee. Had ze een andere rol kunnen bekleden bij een projectontwikkelaar, woningbouwbedrijf of bouwonderneming? Absoluut.

Sta je op het punt om een stagiaire aan te nemen?

Dan rust er een verantwoordelijkheid op je schouders:

  • Wees je er van bewust hoe bepalend deze ervaring voor de stagiair is
  • Zorg voor een realistische en prettige kennismaking met het werkveld
  • Laat zien hoe boeiend het werk is en aan welke resultaten hij of zij bijdraagt
  • En ja, maak ook duidelijk dat er hard gewerkt moet worden
  • Laat de stagiair ervaren dat leuke taken worden afgewisseld met minder leuke taken
  • Kortom; wees de inspirator van deze stagiair

Stagebegeleider, jouw invloed is groter dan je denkt!

Dat begint al bij de werving van stagiaires. Het vinden van een stage is niet eenvoudig. Een stagiaire is vaak al blij als hij of zij op gesprek mag komen. Stagiaires zijn daarom zelf misschien niet kritisch genoeg tijdens zo’n gesprek. Het is voor een starter op de arbeidsmarkt ook lastig om kritisch te zijn, omdat ze nog geen ervaring hebben. Dat geldt natuurlijk ook voor een stagiaire. Daarom is het belangrijk om de stagiaire echt uit te nodigen om een kritische vraag te stellen. Zo laat je zien dat dit ook gewenst is tijdens de stageperiode en dat de stagiaire ook voor vol wordt aangezien. Tot slot is het eveneens belangrijk dat er een klik is, maar over het algemeen wordt daar wel op gelet.

De juiste stageplek vinden?

Ben je op zoek naar een stageplek? Dan hoop ik dat je ook wat aan deze blog hebt. Bereid je goed voor op het gesprek. En probeer ook een kritische vraag te stellen. Een stage is bedoeld om kennis te maken met werk, je leert werken. Heel specifiek in dit bedrijf of deze branche. Maar je leert ook wat algemenere dingen zoals samenwerken, overleggen, vragen stellen en zoiets als werkritme. Het is ook slim om vooraf goed na te denken over hetgeen deze stage je moet opleveren. Denk alvast na over wat je wil leren en doen. Maak dat heel concreet. Dat helpt je ook in het gesprek.

Wat je kan vragen in zo’n gesprek? Bijvoorbeeld dit:

  • Wat kan ik leren en ervaren tijdens mijn stage? En wat nog meer?
  • Welke taken mag ik uitvoeren? Wat kan ik straks zelfstandig doen en waar heb ik steeds hulp bij nodig?
  • Wie is mijn aanspreekpunt en wat kan ik van de begeleider verwachten?
  • Wat wordt er van mij verwacht? Bijvoorbeeld qua werktijden, taken of in het contact met klanten?
  • Wat maakt deze stage leuk? En wat maakt het soms ook minder leuk?
  • Zijn er op deze afdeling eerder stagiaires geweest? Hoe wordt daar op teruggekeken? En waarom?
  • Wanneer is mijn stage geslaagd voor de organisatie geslaagd?
  • Ik moet voor mijn stage verplichte dingen doen (vertel welke). Hoe pakken we dat aan?
  • Hoe ziet een gemiddelde werkdag er voor mij uit?

Als je het spannend vindt (en dat is logisch!), zeg dat dan. Er is niks vervelender dan in een belangrijk gesprek voeren terwijl je hart in je keel bonkt. Als de ander weet dat je dit gesprek spannend vindt, dan kunnen ze er rekening mee houden. En meestal, als je het hebt uitgesproken, verdwijnt de spanning als vanzelf.

Hoe het nu gaat met de dame waar ik de blog mee begon? Ze richt zich (gelukkig) toch weer op werk in het vastgoed. Dat is zeker jammer voor de apotheekwereld. Maar we zijn het er hopelijk over eens dat je werk moet zien te vinden op een plek waar je hart sneller van gaat kloppen, Uit passie, wel te verstaan!

Manon Erich, loopbaancoach voor meer werkplezier, voldoening en vertrouwen. Online en live coachtrajecten. Gevestigd in Zoetermeer.

Vrijblijvend kennismaken?

Ben je benieuwd naar een coachtraject? Wil je iets afstemmen? Plan dan zelf een kennismakingsgesprek in of laat via mijn website een bericht achter, dan neem ik contact met je op.

Ik ga graag met je in gesprek om te onderzoeken wat jij nodig hebt om antwoorden te vinden op je loopbaanvraag of je werksituatie te verbeteren.

– Manon Erich

Maak werk van je loopbaan

In dit gratis eBook vind je informatie en tips om talent, vaardigheden en drijfveren in kaart te brengen. Je lees over de beste keuzestrategie, krijgt inzicht in stress, perfectionisme en motivatie. Het eBook bestaat uit 15 opdrachten en een actieplan om je inzichten om te zetten in resultaat. Reflectievragen helpen je om door te pakken. Ben je op zoek naar meer werkplezier, balans of voldoening? Dit eBook helpt je daar bij.

Anderen beschrijven dit eBook als leerzaam, praktisch, stimulerend en inzichtgevend.

 

Je ontvangt het eBook binnen enkele minuten in je mailbox!