Loopbaancoach
met systemische aanpak
Terugkerende patronen doorbreken
Je wil iets veranderen, maar hoe doe je dat?
De oorzaak en de oplossingen voor de huidige situatie hebben vaak een relatie met een besluit of situatie in het verleden. Het was ooit een helpende manier om ergens mee om te gaan, maar dat is het nu niet meer. De systemische aanpak werkt goed bij verschillende coachvragen en werksituaties.
Herken je jouw situatie in onderstaande thema’s?
Thema’s:
Te veel verantwoordelijkheid dragen
Geen keuzes kunnen maken
Belangen van anderen prioriteit geven
Geen nee kunnen zeggen
Geen afscheid kunnen nemen
Perfectionisme of faalangst
Conformeren of inschikken
Grensoverschrijdend gedrag
een systemisch coachtraject betekent
UITZOOMEN
Is dit het moment voor verandering in je werksituatie?
Systemisch naar je loopbaan en werksituatie kijken, betekent dat we uitzoomen om de systemische wetmatigheden te onderzoeken.
Ben je benieuwd wat dat voor jou betekent? Plan dan een kosteloos kennismakingsgesprek in.
Een systemisch coachtraject
In een coachtraject van enkele gesprekken kunnen we met jouw thema aan de slag. Herken je meer thema’s? Het zou zo maar kunnen zijn dat ze toch bij elkaar horen. Dat ze allebei over hetzelfde gaan. Bijvoorbeeld over erkenning, gezien worden, geliefd zijn, er toe doen of erbij horen. Dit zijn veel voorkomende behoeften waar in ons leven, soms al in onze jongere jaren, een tekort van is geweest.
Moet je voor de systemische benadering iets traumatisch hebben meegemaakt? Een slechte jeugd hebben gehad? Nee, hoor. Zeker niet. Doorgaans hebben mijn cliënten een prima jeugd gehad en valt ouders echt niks te verwijten. Wel kunnen zich vervelende situaties hebben voorgedaan die je al heel jong hebben gevormd. Maar ook later in je leven kan je een patroon ontwikkelen wat niet zo effectief is. Bijvoorbeeld een verkeerde studiekeuze, een afwijzing, veel tijdelijke banen, het zakken voor een examen, baanverlies of een burn-out.
Patronen herkennen
Door patronen te onderzoeken, kan worden achterhaald waarvoor dit gedrag een logische oplossing is. Achter patroongedrag schuilt namelijk een positieve intentie. Het gedrag heeft ook een oorsprong. Dat kan zo maar eens lang geleden zijn. Daardoor zijn we ons het ook lange tijd niet zo bewust. Totdat je er last van krijgt. Dan is het tijd om je patroon te doorbreken. Door op zoek te gaan naar de oorsprong, de intentie en het effect, kunnen we ontdekken wat er nodig is.
Patronen ontdekken en doorbreken bestaat uit 3 stappen: analyseren, één of meer systemische interventies, en nieuw gedrag aanleren.
Systemische wetmatigheden
Met behulp van de systemische wetmatigheden onderzoeken we naar de achterliggende reden van het patroongedrag, ook wel valkuilen of je schaduwkant genoemd. De wetmatigheden zijn simpel; binding, balans, ordening en bestemming.
Bij loopbaanvragen kan je dan denken aan:
- Er niet bij horen (als teamlid of als team)
- Uitgesloten worden
- Je geen onderdeel van iets voelen
- Teveel geven of teveel nemen
- Perfectionisme, faalangst, onzekerheid
- Je voegen naar anderen
- Je grenzen onvoldoende bewaken
- Je positie niet (kunnen) innemen
- Je doelen bereikt hebben
- Je niet kunnen commiteren
- Niet geloven in de fusie
Wat je ziet gebeuren in de bovenstroom, vertelt ook iets over de onderstroom; je gedrag of het gedrag van anderen zeggen iets over wat er ‘onder water’ speelt.
Noloc gecertificeerde loopbaancoach
Ik werk sinds 2006 als loopbaancoach. Sindsdien heb ik ervaring opgedaan in loondienst bij loopbaanadviesbureau en als zelfstandige. In 2016 nam ik het besluit mijn baan op te zeggen en mijn eigen coachpraktijk te starten. Als gecertificeerd loopbaanspecialist heb ik me al meermaals ge-recertificeerd. Daarvoor volg ik opleidingen, doe ik aan intervisie en breid ik mijn ervaring uit. Ik mag daarom de titel RL dragen.
Ik werk voor diverse opdrachtgevers in diverse sectoren. Jaarlijks begeleid ik ongeveer 100 tot 120 personen met een coachvraag
Mijn werkwijze is pragmatisch, betrokken en slagvaardig. Dit alles met oog voor het individu, de omstandigheden en het doel. Ik gebruik diverse instrumenten en methodieken, welke ik afstem op de vraag, de situatie en persoon of personen. In een traject werk ik naar een concreet perspectief of resultaat toe en ik stimuleer het nemen van stappen. Daarbij merk ik onderstroom en tegenstrijdige belangen op en benut ik dit om patronen te doorbreken Ik spiegel, nodig uit tot reflectie en vraag door vanuit een beroepsmatige nieuwsgierigheid en met verdieping als doel.
In de samenwerking met mij leer je door te doen, te ervaren, te voelen en te reflecteren.
Manon Erich
Geinterviewd voor
Aanbevelingen
Heb je
VRAGEN?
Op welke termijn kan ik starten?
Over het algemeen kan een intakegesprek binnen 1 week plaatsvinden. Dat is afhankelijk van jouw en mijn beschikbaarheid. Hebben we een klik en wil je starten met een coachtraject, dan kunnen we binnen 2 weken starten.
Is de begeleiding online of live?
Dat kan allebei. Samen bepalen we wat handig is en wat het beste uitkomt. Voor de systemisch aanpak kan het wel handig zijn om elkaar een keer live te zien, maar dat is geen voorwaarde.
Hoe lang duurt een coachgesprek?
De gesprekken duren 75 minuten. Ik plan altijd 1,5 per gesprek in, zodat er eventueel een kleine uitloop mogelijk is. Dat raad ik jou ook aan, omdat je na een coachgesprek ook wat aantekeningen wil kunnen maken.
Hoe lang duurt een coachtraject?
Dat verschilt. Ik spreek doorgaans 1x per 2 weken af. Een traject wat bestaat uit 3 of 4 gesprekken, neemt dus ongeveer 2 maanden in beslag. Een traject wat uit 8 gesprekken bestaat, duurt 4 a 5 maanden.
Soms komt het beter uit om tussen de gesprekken iets meer tijd te hebben. Er kan een vakantie tussendoor komen of ziekte. Samen bepalen we wat handig is.
Kan ik mijn ontwikkelbudget gebruiken?
Biedt je werkgever een ontwikkelbudget aan, dan is de kans groot dat mijn aanbod daarmee betaald kan worden. Heb je een individuele regeling getroffen, dan is dat sowieso mogelijk.
Ik ben ook inzetbaar voor gesubsidieerde trajecten door mijn certificeringen en kan ook trajecten uitvoeren op basis van CAO afspraken.
Laten we samen kijken wat er mogelijk is.
Wat verwacht je van de coachee?
Een coachtraject is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Dat betekent dat ik er van uit ga dat je actief betrokken bent bij je eigen proces, opdrachten maakt, afspraken nakomt bereid bent om op eigen gedrag te reflecteren en stappen te zetten.
Klinkt dat logisch? Dan zijn wij een goede match.
En ja; er kan altijd een goede reden zijn waarom iets niet is gelukt. En wellicht moet dat zelfs prioriteit krijgen in ons traject. 🙂
Waar kan ik certificeringen controleren?
Op de website van het Noloc kan je controleren of mijn certificering nog geldig is. Mijn bevoegdheden voor MBTI zijn na te vragen bij the Myers Briggs Company in Amsterdam. Datzelfde geldt voor de drijfverenscan van Intodrives. Mijn registratie als vertrouwenspersoon kan je terugvinden op de website van het LVV.
Met welke branches heb je ervaring?
Ik werk ruim 15 jaar als coach en adviseur en heb in die jaren medewerkers gecoacht die werkten in de zorg, luchtvaart, transport, logistiek, de overheid, zakelijke dienstverlening en bij banken en verzekeraars.
Dit betrof medewerkers van mbo, hbo en wo niveau en met een grote variatie aan functies en rollen.
Ben je bereikbaar met het OV?
Jazeker. Heel goed zelfs. Mijn kantoor bevindt zich op loopafstand van het NS station Zoetermeer (5 minuten lopen). Tevens stopt er een bus vlakbij mijn kantoor. Randstadrail-station Driemanspolder bevindt zich onder het pand waarin ik werk.
Kom je met de auto, dan kan je gratis parkeren op de P+R parkeerplaats rechts naast het pand.
maak werk van je loopbaan
Ontbreekt het je aan werkplezier? Doe dan mee met de vierdaagse challenge.
4-daagse Werkplezier Booster
Verlies je motivatie? Krijg je steeds minder voldoening van je werk? Met de 4-daagse online Werkplezier Booster kan je jouw werkplezier, energie, personlijke ontwikkeling en vertrouwen een flinke boost geven.
Investeer iedere dag 30 tot 60 minuten in jezelf en krijg weer (meer) motivatie, voldoening en plezier. Je ontvangt de opdracht steeds vroeg in de ochtend.
Samen deelnemen is nog krachtiger! Dus vraag een vriend(in) of collega mee te doen.
Later dit jaar kan je weer deelnemen aan de booster. Je kan alvast je interesse kenbaar maken. Dan hou ik je op de hoogte van een nieuwe startdatum.
Deelname aan de Werkplezier Booster kost € 79,-.
Inhoud
- 4 dagen focus op werkplezier-thema's
- Iedere dag een thematische opdracht
- Met Zoom sessie: stel me jouw vragen!
- Verdiepende informatie en tips
- Je ontvangt het eBook Stress
- Actieplan+motivatie om aan de slag te gaan
Benodigdheden
- Laptop of computer + Zoom
- Je moet PDF's kunnen lezen
- Zin en motivatie!
SYSTEMISCH LOOPBAANCOACH
Ik ben geïnteresseerd in de challenge
en meld mij vast aan