De waarde van een vertrouwd gezicht

baanverlies ontslag coach zoetermeer

Nadat ik brandstof heb getankt, stap ik het tankstation binnen. Het duurt even voor ik kan afrekenen. Ik kijk naar het tafereel voor me en naar Marcel, de Shell-medewerker achter het loket. Plotseling besef ik me, deze man werkt hier al een eeuwigheid…. misschien wel 30 jaar. Met mijn eerste auto tankte ik al bij hem en ja, dat is even geleden. Als ik aan de beurt ben, deel ik mijn gedachte met hem. Hij kijkt me aan en lijkt zelfs een beetje verward. Ja, zegt hij, al 31 jaar om precies te zijn! Ikzelf ben een flinke poos uit de regio weggeweest en hij weet natuurlijk niet wie ik ben. Maar voor mij is Marcel nog altijd een vertrouwd gezicht.

Al meer dan 30 jaar dezelfde baan. Op dezelfde locatie. Als loopbaancoach zou ik hier iets van kunnen vinden. Want wie decennia lang hetzelfde werk doet bij dezelfde werkgever, is volgens de statistieken bepaald niet duurzaam inzetbaar. Diegene heeft zichzelf min of meer verwaarloosd, zou je kunnen stellen. En daar kan je misschien zelfs wel de werkgever op aan kijken. Want iemands inzetbaarheid is al geruime tijd een zorg voor de medewerker èn zijn werkgever.

Maar zo werkt het niet bij Marcel en zijn werkgever. Na jaren stap ik dit tankstation binnen en ik tref er nog steeds een bekend gezicht. Marcel zijn werkomgeving is flink veranderd. Het station is een stuk kleiner dan het was en zijn 3 collega’s van destijds zijn er in ieder geval niet op het moment dat ik er tank. Buiten staan een paar zelfbedieningspompen, waardoor klanten niet meer binnen hoeven om af te rekenen. Toch zit Marcel er nog wel. Hij heeft zijn werk weten te behouden. Zo te zien heeft hij al die veranderingen overleefd.

De vraag is natuurlijk of dat ook echt zo is. Want baanzekerheid heeft vrijwel niemand ….

 • Wat is de toekomst van zo’n tankstation?
 • Kan hij er echt tot zijn pensioen blijven zitten?
 • Wat nu, als hij onverhoopt ook op zoek moet naar iets anders?
 • Zijn z’n kennis en ervaring eigenlijk wel zo toekomstbestendig?

Ik was te kort bij Marcel in ’t tankstation om het met hem te hebben over die veranderingen. En het was ook zeker niet het moment om hem naar zijn toekomstplan te vragen. Hij ziet me aan komen…. Als ik naar mijn auto loop, ben ik oprecht blij dat Marcel er zat. Voor mij is hij het gezicht waar ik ooit week-in-week-uit mijn brandstof bij afrekende. Zo’n vertrouwd gezicht is ook veel waard, denk ik ietwat melancholisch. Maar ik besef me ook dat het voor Marcel nog wel eens spannend kan worden in de laatste jaren van zijn loopbaan…

Ontslag overvalt veel mensen, maar dit kan je voorkomen.

De vragen die ik hierboven hierboven aan Marcel wilde stellen, kan jij jezelf ook stellen. Vragen ver jouw werk en over de branche waar je in werkt. En aanvullend raad  ik je aan om eens stil te staan bij deze vragen:

 • Welke verandering is aanstaande in jouw vakgebied?
 • Wat heb jij gedaan of doe je nu om mee te gaan in die verandering?
 • Hoe kijk je naar die verandering? Is het leuk? Of juist niet?
 • Waar neem je afscheid van, als de verandering is doorgevoerd?
 • Wat levert het jou op? Wat krijg je ervoor terug?
 • Zien anderen jou ook mee gaan in die verandering? Of heb jij daar nog iets voor te doen?
 • Welke kennis en vaardigheden heb je ontwikkeld? Waar komt dit nog meer van pas in jouw branche?

Wat is jouw Plan B?

Lijkt jouw situatie op die van Marcel? Weet dan dat er mensen zijn zoals ik, die het waardevol vinden dat jij het vertrouwde gezicht bent. Maar laat dat je er zeker niet van weerhouden een Plan B te maken!

In dit artikel geef ik wat tips om hier een start mee te maken. En met deze 5 stappen werk je van inzicht naar uitzicht.

Is het gemakkelijk om dit in je eentje te onderzoeken? Dat verschilt echt van mens tot mens. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om het met enige hulp op te pakken. Werkgevers bieden hun medewerkers soms zeer effectieve (digitale) tools. Maak daar gebruik van. Ook e-coaching kan je een heel eind op weg helpen. Het hoeft niet zo ingewikkeld te zijn als je denkt.

Wil je het toch liever 1-op-1 met een loopbaancoach oppakken, ga dan op zoek naar een coach die bij jou èn bij je doelstellingen past. Wil eens met mij van gedachten wisselen? Neem dan contact met me op.