Werk is leuk zolang het goed gaat. Je kan je ontwikkelen, bereikt mooie resultaten en je bevindt je in het prettig gezelschap van bevlogen collega’s. Maar na een aantal jaar verandert er meestal wat. Soms sneller dan je vantevoren dacht. Misschien dat er in de cultuur van het bedrijf iets wijzigt, wellicht zijn bepaalde resultaten niet meer zo belangrijk of wijzgt er iets in het beleid of de verwachtingen. Dan verlies je langzaam maar zeker je motivatie. Dit is een geleidelijk proces. Maar op een dag wordt je wakker en is je werkplezier ver te zoeken. De baan waar je Ja tegen hebt gezegd, die is er niet meer. Je blijkt gelijk een andere baan te hebben gekregen.
Logisch dat je motivatie afneemt, toch?
Gebrek aan motivatie?
Op dit soort momenten raak ik in gesprek met medewerkers. Ze benaderen mij omdat ze vastlopen in hun werk en met een coachtraject willen starten. Soms stellen we vast dat er al sprake is van overspannenheid. Reuze zonde, natuurlijk. Want zo’n conclusie maakt ook duidelijk dat er eerder signalen zijn geweest en dat er langere tijd energie verloren is gegaan aan de verkeerde dingen. Gelukkig geldt dit niet voor iedereen. Als je er enigszins op tijd bij bent, dan voorkom je een hoop ellende voor je werkgever, maar bovenal ook voor jezelf. Neemt je motivatie af? Dan is dat een signaal om naar te luisteren. Motivatie is overigens iets wat komt en gaat, maar als de dalen van de demotivatie steeds dieper worden en de periodes van demotivatie langer worden, dan is er echt werk aan de winkel.
Herken je dit? Bedenk dan eens hoelang dit al gaande is.
Dat vraagt om een motivatie onderzoek en hoewel dat misschien heel ingewikkeld lijkt nu motivatie een gevoel uit het verleden is, kan je daar wel uit putten. Noteer eens wat steekwoorden van situaties in het verleden, toen het er wel was. Wat kenmerkte die situaties? En weet je nog waarom je deze baan hebt aanvaard? Waarom was dat? Wat was toen je motivatie of drijfveer? Gebruik je inspiratiebronnen en je nieuwsgierigheid om na te denken over iets waar je wel energie van krijgt. Wanneer we in het coachtraject toe zijn aan het onderwerp toekomstwensen, dan komen dromen aan de orde. Niet zo zeer echte dromen, maar wel beelden en ideeën die bepaalde een denkrichting of mogelijkheden duidelijk maken.
Vragen die mensen aan het denken zetten en iets heel concreets kunnen opleveren, zijn bijvoorbeeld:
- Wat voor werk zou je doen als echt alles mogelijk is?
- Achter welke deuren zou je dan een kijkje nemen?
- Wie heeft volgens jou een leuke baan en waarom is dat zo?
- Welke opleiding zou je doen, als niks je in de weg staat?
- Wat wil je voor je pensioen gezien, gedaan of bereikt hebben?
Als je nadenkt over deze vragen, dan zijn er plots plannen of ideëen waar wat moed voor nodig is. En naast tijd meestal ook geld. De belangrijkste stap is vaak durven, een eerste stap om een orientatie te starten. Misschien ook wel het durven geloven dat het mogelijk is. Geloven in je eigen idee en het durven vertrouwen op jezelf en het proces. Nee, dat is niet zo makkelijk. Maar het kan wel.
Moed verzamelen
Je hebt dit artikel geopend. Het kan haast niet anders, dan dat je ook ergens de moed voor zou willen hebben. Daarom nog 5 vragen die je op weg helpen:
- Wat is de meest spannende keuze die je nu kan maken? En wat maakt het spannend?
- Welke kleine verandering zou de grootste positieve impact hebben? En waarom?
- Wat is voor jou de essentie van je werk? Waar wil jij aan bijdragen?
- Van welke keuze(s) heb je spijt? Heb je toen met je hart gekozen of met je verstand?
- Wat doe je nu niet en zou je wel moeten doen?
Natuurlijk ben ik benieuwd wat je weerhoudt. Waarom zet je geen eerste of tweede stap? Welke gedachten komen er bij je op, zodra je een poging doet om je ideaalbeeld vorm te geven? Wat zeg je tegen jezelf waardoor dit proces stagneert?
Ik heb mensen mooie dromen zien waarmaken, echt waar. Dromen die aanvankelijk misschien niet eens zo haalbaar leken.
Het kan echt, maar het gaat niet vanzelf.
Belemmerende overtuigingen
Het realiseren van zo’n verandering, het bereiken van een ideaal, begint met een eerste belangrijke stap. En dat is niet solliciteren. Nee, dat is in heel veel gevallen eerst ontdekken wat je belemmert. Is het een hardnekkige overtuiging die je in de weg zit, iets wat maakt dat je er niet in gelooft en niet in beweging komt? Belemmerende overtuigingen behoeden je voor iets. Ze hebben een functie. Waar probeert jouw belemmerende overtuiging je voor te behoeden? En niet voor niets zijn de hardnekkig. Zo’n overtuging hoort vermoedelijk al een hele poos bij je en ooit heeft het je geholpen. Het was dus ooit helpend. Misschien was het zelfs helpend voor een ander en heb je het overgenomen. Misschien is dit het moment om afscheid te nemen van die hardnekkige, niet meer werkende overtuiging.
En dat vraagt ook om moed.
In een coachtraject komen belemmerende overtuigingen ook aan bod. Zeker als ze het vervolgstappen in de weg zitten. Wil je ook kijken wat er mogelijk is, als bepaalde belemmeringen je niet meer in de weg staan? Wil je een plan om dat doel te bereiken? Ik ben je daarbij graag van dienst in mijn kantoor in Zoetermeer.
Coachtraject
Wil je ontdekken wat je motiveert, wat je kan en wat je wil? Dan heb je baat bij een loopbaanplan. In een andere bolg lees je hoe je een loopbaanplan maakt. Maar hulp inschakelen kan natuurlijk ook. In een coachtraject werken we stapsgewijs toe naar je ideale baan. Het programma Koers bepalen helpt je daarbij. Daarin komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:
-
Motivatie
-
Loopbaanwaarden
-
Belemmerende overtuigingen
-
Talenten en vaardigheden
-
Je werk- en kennis kapitaal
-
Je missie
-
Oriëntatie (opleiding en/of solliciteren)
Ben je benieuwd naar de inhoud van een coachtraject? Kan je wel wat hulp gebruiken? Ik denk graag met je mee. Ook een kennismakingsgesprek kan je al nuttige inzichten opleveren.
Vrijblijvend kennismaken?
Ben je benieuwd naar een coachtraject? Wil je iets afstemmen? Plan dan zelf een kennismakingsgesprek in of laat via mijn website een bericht achter, dan neem ik contact met je op.
Ik ga graag met je in gesprek om te onderzoeken wat jij nodig hebt om antwoorden te vinden op je loopbaanvraag of je werksituatie te verbeteren.
– Manon Erich