Uit onderzoek blijkt dat één op de vijf medewerkers eigenlijk af wil van het beoordelingsgesprek en vier van de vijf medewerkers vindt dat het beoordelingsgesprek in z’n huidige vorm niet meer van deze tijd is. Zo’n driekwart van de ondervraagde werkgevers erkende dat en heeft het afgelopen jaar veranderingen doorgevoerd. Maar daarmee is het beoordelingsgesprek dus niet van de baan.
Met andere woorden; het beoordelingsgesprek verandert van vorm, maar het verdwijnt zeker niet. Je zal er dus zo nu en dan mee worden geconfronteerd. En in de wetenschap dat het een terugkerend fenomeen is, kan je maar beter anticiperen. Heb je over een paar dagen een beoordelingsgesprek? Maak dan nu nog tijd vrij om dit jaar van je gesprek iets nuttigs te maken. Hoe? Door je goed voor te bereiden en stil te staan bij deze 5 toekomstgerichte vragen.
Je eigen functioneren beoordelen
Misschien heb je het beoordelingsformulier al ontvangen en heb je de vraag gekregen of je deze week zelf even je eigen oordeel wil invullen. Wellicht gaat dit geheel digitaal en moet je eerdaags ook collega’s om hun feedback vragen. Echter, bij veel bedrijven is het beoordelingsproces helemaal nog niet zo’n geoliede machine, maar het principe blijft hetzelfde. Terugkijken, vooruitkijken en je eigen functioneren boordelen.
Hik je er ieder jaar tegen aan? Managers ook natuurlijk, want zij zien de overvolle weken van gesprekken en de bijbehorende administratie ook rap dichterbij komen. Maak het jezelf makkelijk en neem regie. Zo wordt een beoordelingsgesprek prettiger en ja, zelfs nuttig.
Je krijgt ze toch wel voorgelegd, dus waarom niet nu ècht eens nadenken over deze 6 vragen over je toekomst:
- Welke talenten komen nu onvoldoende uit de verf en hoe zou je die beter kunnen benutten?
- Welk type werk kan je meer naar je toetrekken waardoor je interessante kennis of ervaring op doet?
- Welke taken zie je volgend jaar liever in mindere mate terug?
- Wat mis je in je werk? Wat zou er meer mogen zijn?
- Welke ontwikkeling maakt je afdeling of beroepsgroep door en hoe kan je dat op een positieve manier aangrijpen?
- Waar wil je de komende 2 jaar naartoe werken? Wat is je stip aan de horizon?
Maak je eigen ontwikkelplan
En (belangrijk!) zet je antwoorden vervolgens om in een plan. Kom met een oplossing. Zorg dat je inzichtelijk maakt hoe jijzelf vorm kunt geven aan dit plan tijdens je dagelijkse werkzaamheden. Ook al heb je iets in grote lijnen kunnen uitdenken, het zorgt ervoor dat je zelf aan het stuur komt te zitten van je ontwikkeling. Ook een plan wat slechts uit grote lijnen bestaat, is een goede basis voor een toekomstgericht gesprek met je manager. Kom je er niet helemaal uit? Je kan best met vragen het gesprek aan gaan. Samen met je manager kan je het concretiseren. Een nutteloos beoordelingsgesprek is nergens voor nodig. Pak de controle over je loopbaan en bepaal je eigen koers!
Opleidingsbudget
Uit onderzoek blijkt tevens dat weinig medewerkers gebruik maken vcan hun opleidingsbudget of ontwikkelbudget. Dat is zonde. Als je leidinggevende er niet over begint, moet je het zelf misschien ter sprake brengen?
Het voorbereiden van een beoordelingsgesprek bestaat niet alleen uit het overdenken van je functioneren en het maken van een plan. In zo’n plan kan je ook opnemen dat je gebruik wil maken van het opleidingsbudget.
Lukt het nu niet meer of weet je niet goed richting te geven aan je loopbaan, begin dan volgend jaar tijdig met je onderzoek. Zo kan je in ieder geval een volgende keer wel het nut van een beoordelingsgesprek ervaren.
Samen voorbereiden?
Kom je er alleen eigenlijk niet zo goed uit? Neem dan contact met me op om te kijken wat de mogelijkheden zijn.
Vrijblijvend kennismaken?
Plan zelf eenvoudig een kennismakingsgesprek in of laat via mijn website een bericht achter, dan neem ik contact met je op.
Ik ga graag met je in gesprek om te onderzoeken hoe we jouw boordelingsgesprek effectiever kunnen maken.
– Manon Erich