Wat is outplacement?

wat is outplacement

Outplacement is een coachtraject dat wordt aangeboden aan werknemers die ontslag krijgen. Het doel van outplacement is om de werknemer te ondersteunen en begeleiden bij het vinden van een nieuwe baan. Het verschil met traditionele sollicitatieondersteuning is dat outplacement zich richt op het bieden van een totaalpakket aan diensten en op maat gemaakte begeleiding.

Het belangrijkste uitgangspunt van outplacement is het heroriënteren op de arbeidsmarkt. Het kan moeilijk zijn om na jarenlang in één specifieke functie te hebben gewerkt, plotseling te moeten zoeken naar ander werk. Outplacement helpt werknemers bij het ontdekken en benutten van nieuwe carrièremogelijkheden. Dit gebeurt door middel van loopbaancoaching, waarbij de werknemer samen met een coach zijn of haar talenten, vaardigheden en interesses in kaart brengt.

Een ander aspect van outplacement is het bieden van praktische ondersteuning tijdens het sollicitatieproces. Dit omvat het optimaliseren van het cv, schrijven van aansprekende sollicitatiebrieven en het voorbereiden op sollicitatiegesprekken. Een loopbaancoach kan tevens waardevolle tips en feedback geven om de kans op succesvolle sollicitaties te vergroten.

Outplacement gaat echter verder dan alleen hulp bij jobsearching. Het biedt ook ondersteuning om emoties die gepaard gaan met ontslag te verwerken. Werknemers kunnen te maken krijgen met gevoelens van teleurstelling, onzekerheid, twijfel en verlies van zelfvertrouwen. Een outplacement coach is getraind in het begeleiden van werknemers bij het omgaan met deze emoties en het ontwikkelen van veerkracht.

Kortom, outplacement is een op maat gemaakt begeleidingstraject dat specifiek gericht is op werknemers die hun baan hebben verloren. In dit coachtraject komen verschillende zaken aan de orde. Samen met de coach bespreek je waar in het traject de nadruk op moet liggen.

De voordelen van een outplacement traject

Een outplacement coachtraject biedt diverse voordelen voor mensen die ontslag krijgen. Het kan een uitdagende en moeilijke periode zijn, waarin men geconfronteerd wordt met veranderingen, onzekerheid en twijfels over de toekomst. Een outplacement coachtraject kan daarbij een waardevolle steun en begeleiding bieden.

Eén van de belangrijkste voordelen is dat een outplacement coachtraject gericht is op het vinden van een nieuwe, passende baan. Een ervaren coach onderzoekt samen met jou wat jouw talenten, vaardigheden en ambities zijn. Door middel van persoonlijke gesprekken, testen en trainingen word je geholpen om nieuwe carrièremogelijkheden te verkennen en jezelf te presenteren op de arbeidsmarkt. Daarbij kan je denken aan solliciteren, netwerken en je online zichtbaarheid en vindbaarheid op LinkedIn.

Een ander voordeel is dat je tijdens het traject kunt rekenen op individuele, persoonlijke begeleiding. De coach zal luisteren naar jouw behoeften en wensen, en gerichte adviezen geven om jouw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Daarnaast biedt een outplacement coachtraject emotionele ondersteuning tijdens deze turbulente periode in je leven. Het verlies van werk kan veel emoties teweegbrengen, zoals frustratie, verdriet of angst voor de toekomst. Een professionele coach begrijpt dit en helpt je om hiermee om te gaan. Samen kunnen jullie werken aan het versterken van je zelfvertrouwen, motivatie en veerkracht, zodat je met hernieuwde energie de zoektocht naar een nieuwe baan kunt aangaan.

Bovendien biedt een outplacement coachtraject ook waardevolle netwerkmogelijkheden. Een coach beschikt vaak over een uitgebreid netwerk van contacten in het bedrijfsleven en kan je helpen bij het leggen van nieuwe connecties.

Kortom, een outplacement coachtraject biedt talrijke voordelen voor mensen die onlangs ontslagen zijn. Het gaat veel verder dan alleen het vinden van een nieuwe baan. Het biedt steun, begeleiding en kansen om te groeien op zowel professioneel als persoonlijk vlak.

Nut en noodzaak van begeleiding na ontslag

Na het verlies van een baan kan het voor de medewerker voelen alsof de wereld even stil staat. Het is een ingrijpende gebeurtenis die emoties als stress, angst en onzekerheid kan veroorzaken. Juist in deze moeilijke tijd is professionele begeleiding essentieel.

Een outplacement coachtraject biedt de ondersteuning die een medewerker nodig heeft om weer op zijn of haar pootjes terecht te komen en een nieuwe start te maken.

Als werkgever zorg je met het aanbieden van een outplacement coachtraject automatisch voor een externe blik. De medewerker start met het ontwikkelen van perspectief en gaat automatisch naar de toekomst kijken.  

Een outplacement coachtraject biedt de medewerker structuur in de nieuwe situatie. Hierdoor valt de medewerker niet in een zwart gat. Het sociale aspect van werk valt ook weg. Voor de medewerker is het fijn om elders steun te vinden en doelen te hebben.

Daarnaast is het een teken van goed werkgeverschap. Ongeacht wat er gebeurd is, als werkgever heb je er baat bij om goed en zorgvuldig afscheid te nemen van een medewerker.

Dreigt er baanverlies?

Dan hoop ik wat duidelijkheid te hebben gegeven over outplacement. Ik begeleid al ruim 15 medewerkers naar ander werk. Soms uit eigen initiatief, maar zeker ook op basis van gedwongen vertrek.

  • Ben je in gesprek met een medewerker en wil je outplacement aanbieden? Ik leg je graag uit wat de mogelijkheden zijn.
  • Heb je zelf van je werkgever vernomen dat er afscheid van je wordt genomen? Dan kan je uiteraard ook bij mij terecht.

Een outplacementtraject is altijd een maatwerk coachtraject. Ik onderzoek graag samen wat er voor nodig is om ander, passend werk te vinden.